Presentació de la lletra E

Sempre m’ha agradat escriure i mai no havia tingut el temps suficient per poder-ho fer amb una certa tranquil·litat i suficient serenor. Quan vaig començar a jubilar-me (ho estic fent de mica en mica, d’una forma llarga i progressiva)  la meva intenció era dedicar-li a l’escriptura una bona part del temps que pensava que tindria lliure.

La primera pregunta va ser: sobre què escriure? Inicialment tenia al cap diverses idees, bastant disperses, i a poc a poc em vaig anar inclinant per escriure sobre temes o conceptes dels que tingués coneixements i experiència suficients com per aportar alguna idea nova a algú,  de la que en pogués treure un cert tipus de profit.

La intenció va ser escriure articles curts, divulgatius, a l’abast de tothom, sobre temàtiques psicològiques i que fessin referència, més o menys directament, al comportament humà.

A part de reflectir la meva manera de pensar, l’objectiu de fons de tots els escrits ha sigut plantejar idees o suggeriments que, sense donar consells, poguessin millorar aspectes de la vida de les persones.

El modest llibre “La lletra E” conté els següents deu primers articles:

L’Empatia

L’Exageració

L’Endogàmia

L’Equilibri

L’Excel·lència

L’Entusiasme

L’Ecologia Emocional

L’Eclecticisme

L’Esforç – 1

L’Esforç – 2

Alguns s’han publicat en alguna revista i d’altres, no. Fins i tot n’hi ha algun que ha tingut més sort i em consta que es fa servir com a material formatiu en algunes grans empreses.

Tots tenen coses en comú, una d’elles -la principal- és la temàtica, com ja s’ha dit, i una altra -de secundària- és que tots els articles comencen amb la lletra “e”.

La veritat és que la idea inicial no contemplava aquesta característica, sinó que va sorgir posteriorment. Un cop escrit el primer (sobre l’empatia) volia treballar el tema de l’endogàmia, però va aparèixer una certa necessitat d’escriure abans sobre l’exageració. O sigui que de cop vaig tenir entre mans tres conceptes que començaven amb la lletra “e” i un dia vaig decidir fer una auto-tempesta de cervells, o sigui amb mi mateix, i la conclusió que vaig treure és que el tema donava bastant de sí i podia tenir una certa continuïtat.

També s’ha de dir que amb la lletra “e” sempre he tingut una forta i especial relació d’amor. M’agrada la lletra “e”!  I és que en el meu cognom en tinc 3!

Per donar més claredat a les exposicions o per posar exemples més il·lustratius, no he dubtat en els moments que he cregut que calia, fer un “còpia-enganxa” d’altres textos, tant de pensadors actuals com d’anteriors, en especial dels grecs i dels romans, pels que hi tinc una especial predilecció.

Una idea que surt en alguns dels articles i que repeteixo ara és que si només “una” persona troba algun motiu per pensar o reflexionar sobre la seva vida o es planteja decidir fer-ne algun canvi, ja haurà valgut la pena la feina feta.

JORDI ESTELLER

RRRLletra E

Agraïment i dedicatòria

Ha col·laborat amb aquesta feina, l’equip familiar més proper que tinc: la Neus, l’Anna, la Gemma i el Dani.

El primer cop d’ull als escrits sempre li dóna la Neus, ella és la que passa el primer “ribot”, ortogràfic i de comprensió. Des del punt de vista tècnic el parer de l’Anna és del tot imprescindible, la forma de comunicar i la coherència interna dels textos. A la Gemma li toca la gramàtica, cercant les millors formes d’expressió de les idees i al Dani li correspon resoldre les baralles que sovint tinc amb l’ordinador, que no sempre resulten senzilles.

No sempre ens posem d’acord, però les discussions sempre han estat enriquidores, al menys per mi.

A ells els hi agraeixo la seva col·laboració i, amb il·lusió, els hi dedico aquest modest recull d’articles.

Barcelona, Juliol del 2013

This post is also available in: Spanish

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *