L’energia

En alguns escrits anteriors i d’una forma indirecta he fet referències al terme energia. Al parlar de l’entusiasme deia que és com una energia que ens omple, ens mobilitza, ens activa i ens accelera, i al parlar de l’esforç vaig dir que és la utilització enèrgica de la força física o mental que necessitem per aconseguir una determinada finalitat.

Actualment a la nostra societat es parla, sovint, del concepte energia, però poques persones s’aturen a considerar què vol dir aquesta paraula, que prové del grec energos i significava actiu. Durant molt de temps es relacionava només amb la física, però més recentment ha entrat a formar part també d’altres camps com la psicologia, la sociologia i fins i tot l’economia.

Algunes definicions d’energia que es poden donar, en el context de les ciències humanes, són:

“La fortalesa i la vitalitat que es necessiten per mantenir una activitat”;  “les actituds físiques i mentals de les persones, aplicades a una activitat concreta”;  “la força vital que prové de la consciència humana i que fa que les persones posin en marxa accions i projectes”.

Podem diferenciar quatre tipus d’energia: la física, la mental, l’emocional i l’espiritual, que estan connectades entre elles. Al néixer no hi ha, entre les persones, diferències significatives en el seu “nivell quantitatiu” d’energia. Ara bé, amb el pas del temps, cadascun dels quatre tipus d’energia pot afectar, en positiu o en negatiu, a l’evolució del nivell energètic personal.

Posem alguns exemples:

– Quant al nivell físic tothom sap que el nostre cos necessita accedir diàriament a algunes fonts d’energia externa, com són el menjar, l’aigua, la llum del sol, l’aire que respirem… Si mengem molt poc o si mengem en excés els nostres nivells d’energia baixen i tal com ens aconsellen els dietistes hem de menjar de forma saludable, aliments naturals i amb mesura, si no volem que es produeixin aquestes reduccions.

– Respecte al nivell emocional, hi ha una determinada tipologia d’emocions, com són la por, la preocupació, la ira, la tristesa, etc. que en diem negatives i produeixen un descens del nostre nivell d’energia. Al contrari, emocions com l’alegria, l’amor, la comprensió, la serenor, etc. que són positives, ens fan sentir més equilibrats i segurs i augmenten el nostre nivell energètic.

– El nivell mental està molt influït per l’experiència que anem acumulant al llarg de la nostra vida. Els hàbits que hem anat adquirint i especialment la nostra pròpia actitud són els que determinen que els nostres pensaments puguin ser positius, que són fonts de benestar i de creixement personal i ens proporcionen una energia elevada, o negatius, que són els que ens resten energia, ens fan sentir cansats i debilitats i en casos extrems -està provat científicament- ens afecten al nostre sistema immunològic, fent-lo més feble.

– L’energia espiritual depèn de les nostres creences transcendents, religioses o místiques, que afecten al racó més íntim de la nostra personalitat. Aquí només dir que quan la persona se sent satisfeta i atreta per les seves pròpies creences, les practica i les difon, la seva capacitat energètica augmenta de forma considerable, cosa que no succeeix en el cas contrari.

Una font d’energia important, que cal mencionar també és l’autoestima. El psicòleg Daniel Goleman indica en la seva coneguda obra “Intel·ligència Emocional” (1995) que l’autoconsciència, de la que hi formen part tant l’autoconfiança com l’autoestima, és determinant per a què les persones se sentin bé amb la seva situació, el que fa que el seu nivell d’energia augmenti.

Les persones que tenen seguretat en elles mateixes, s’agraden i disposen de suficient autoconfiança, estan en molt bones condicions per enfrontar-se amb els normals inconvenients que van sorgint a la vida i per aconseguir els objectius que es vagin fixant. També afavoreixen aquesta situació la capacitat d’aprenentatge i el propi nivell intel·lectual. Cada cop que s’assoleix algun èxit, encara que sigui petit, serveix per confirmar la seva pròpia autoestima i això els fa entrar en una espiral positiva, que va marcant la seva personalitat de forma decisiva.

A l’inrevés, en aquelles persones dubtoses, porugues, incapaces de valorar-se en el més mínim, es produeix l’efecte contrari i fàcilment entren en l’espiral negativa, que els pesa com una llosa en la seva forma de ser.

Per aquells que tant a la vida laboral, com social i familiar siguin responsables d’altres, cal que tinguin cura i dediquin atenció al nivell d’autoestima de les persones que depenguin d’ells.

És molt important que es mantingui i encara millor si va augmentant de forma continuada, ja que així el seu nivell d’energia serà l’adequat per impulsar la seva iniciativa, la seva creativitat i el seu desenvolupament i creixement personal.

Jordi Esteller

Octubre 2013

Autoestima 2

 

This post is also available in: Spanish

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *